Lisovanie za tepla
Jednostupňové lisovanie za tepla
je najuniverzálnejšie a najrozšírenejšie spracovanie olejnatých semien. Lisovanie za tepla je vhodné na spracovanie semien s nízkym obsahom oleja (sója), ale aj pre vysoko olejnaté semená (repka, slnečnica).
Popis jednostupňového lisovania za tepla:
Po vyčistení a termickej úprave sa semená mačkajú na tenké vločky. Vločky sa lepšie zahrievajú a sušia a tým sa schopnosť uvoľňovania oleja značne zvýši. Namačkané semená pokračujú do ohrievačov, kde sa zvýši teplota a zníži vlhkosť. Takto predupravené semená umožňujú jednoduchšie oddelenie oleja v lisovaní. Výhodou sú nižšie investičné náklady, ale nevýhodou je nižšia výťažnosť oleja.
Dvojstupňové lisovanie za tepla
umožňuje najvyššiu výťažnosť oleja zo všetkých technológii. Predohrev semena spôsobuje zmenu vlastností bunkových štruktúr, premeny bielkovín a zhlukovanie oleja na bunkovej úrovni. So zvyšujúcou teplotou výrazne klesá viskozita oleja. Tieto vplyvy zlepšujú lisovateľnosť oleja.
Popis dvojstupňového lisovania za tepla:
Technológia začína zásobníkom, ktorý zaisťuje dostatočnú zásobu semena na niekoľko hodín chodu lisovne. Semeno je teplotne stabilizované a mačkané na vločky. Túto časť je možné doplniť o technológiu čistenia semena, váženie semena, lúpanie semena a separáciu šupiek.
Predupravené semená vstupujú do ohrievača prvého stupňa, kde sú ohriate a zbavené prebytočnej vlhkosti na parametre optimálne pre lisovanie na prvom stupni. Prehriaty materiál je dávkovaný do lisu prvého stupňa. Výlisky z prvého stupňa sú dopravené do parného ohrievača druhého stupňa. Tu sa výlisky znovu ohrejú a odparí sa ostávajúca vlhkosť. Lisy druhého stupňa prevedú konečné vylisovanie oleja. Vytekajúci olej obsahuje mechanické prímesi (prelis) a je nutné ho ďalej spracovať separovaním a filtráciou.